søndag 2. august 2015

Lucas, mørkets fyrste, kaller igjen


Da er det snart på tide å finne frem teltet og soveposen igjen og gjøre seg klar for årets Lucasrally. Treffet finner sted i Hannåsleiren ved Evje fra fredag 7. til søndag 9. august og er åpent for alle som kjører britisk sykkel. Om du skulle være så syndig å kjøre noe annet, så er det ikke verre enn at du kan parkere utenfor porten og delta likevel. De siste årene har vi vært en liten gjeng fra TiV-miljøet som har reist over, og jeg regner med vi blir noen stykker i år også.

Denne flotte rarieteten, eller bastarden, vakte 
naturlig nok litt oppsikt i fjor.

Avhengig av valgt reiserute så dreier det seg vel om rundt 40 – 48 mil. Om du synes det er langt for å dra på treff, så kommer du kanskje på andre tanker om du leser om karen i teksten under her.

SJEKK REG. NR.: (t.v.) Odd Borge på sin Matchless 1947 mod. i 1952. 
(t.h) Odd Borge på sin Matchless 1954 mod. i 2014.
De siste årene jeg har deltatt på Lucasrally har det hver gang vært samme mann som har stukket av med premien for eldste deltaker, nemlig nå 87-årige Odd Borge fra Sarpsborg. I fjor fikk jeg endelig anledning til å ta noen bilder og slå av en prat med den spreke hederskaren og det er heller ikke vanskelig å få ham i tale. Denne gangen hadde han tatt seg en flere dager lang rundtur i sør-Norge før han la kursen mot Hannåsleiren. Han gjør det ofte slik når han skal på mc-treff og dem blir det opp til flere av hvert eneste år.

Siden dette er et treff for engelske sykler valgte han selvfølgelig sin kjære Matchless, men når han skal kjøre virkelig langt, velger han gjerne sin Honda CB 450, 1971 modell. Den er nemlig litt lettere og også mer hendig å manøvrere. Og det har en viss betydning, for som han sier: «I det siste er det liksom som om kraften i beina er i ferd med å forsvinne.» Vel, kreftene i beina kan nå ikke ha forsvunnet helt, for nå i juni 2015 kjørte Odd 63 mil, fra Sarpsborg til Stjørdal, for å delta på Stjørdal Veteran Motorsykkel Club sitt veteranløp. Direkte derfra la han retningen nordover  for å delta på sitt 10. Finnmarkstreff. Mens vi i TiV-gjengen ankom Tridays i Østerrike og brukte både båt og tog for å komme dit, tilbakela altså denne beinharde tøffingen 265 mil for å komme seg til treff i Finnmark. Og omtrent samtidig som vi satt på pub i Neukirchen, satt Odd med venner og hev innpå vafler, syltetøy og kaffe på Kongsfjord Landhandel & Cafe. Jeg tror jeg kan garantere at trivselsfaktoren var høy begge steder. Det var forøvrig NVMK (Norsk Veteran Motorsykkel Klubb) avd. Finnmark, som arrangerte dette treffet i den lille bygden Kongsfjord i Berlevåg kommune.

Norton Commando 961 SE for første gang på Lucas. 
Henning var så heldig å få prøvekjøre den.


At Odd Borge har en spesiell glede av å kjøre langtur på motorsykkel er hevet over tvil, men det er også noe annet som er litt spesielt i denne mannens mc-karriere. I 1950, i en alder av 22 år, kjøpte Odd sin første Matchless. En 1947-modell som han solgte i 1954. Så gikk det altså hele 47 år før han i 2001, i en alder av 73 år går hen og kjøper en Matchless 350 ccm, 1954 modell. Det må vel være tidenes «återfallsknutte» som svenskene så treffende kaller det. Og som rosinen i pølsen: Han får doningen registrert med bare ett siffer lavere enn han hadde på sin første. Ganske så stilig etter min mening.
BSA Rocket 3.

Så er det bare å håpe at denne lille historien kan tjene som inspirasjon både for veteraner, återfallsknutter og ferskinger. Lucasrally foregår nå til helgen og er noe som enhver med lidenskap for britiske motorsykler, både nye og gamle, bør få med seg i hvert fall èn gang i livet.

Gjengangere på Lucas.











Kjær doning på kjent plass.
Bare lekkert!

2 kommentarer:

  1. Fin hisorie om Odd. Vi sees fredag ettermiddag. Jeg drar fra Oslo på formiddagen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den er god Per. Ser virkelig frem til denne helgen.

      Slett